Upplev Höga Kusten

Höga Kusten bron

Man behöver inte åka till Stockholm för att uppleva skärgårdsidyll i Sverige, även om Stockholms skärgård så klart är väldigt vacker.

Lite längre norrut, närmare bestämt i Ångermanland, nära Örnsköldsvik, finner man Höga Kusten, med dess vackra övärld på ena sidan och höga berg på den andra. Det finns mycket att se och göra här. Naturen är oslagbar och inspirerar till många olika friluftsaktiviteter. Naturligtvis är det perfekt för fiske och naturvandringar, och man kan också kolla in kusten via kanot eller båt och har man egen sådan så finns många fina gästhamnar längs kusten.

Boende

Är det så att man inte har båt så finns det goda möjligheter till camping, antingen med tält eller husvagn, eller så kan du hyra stuga. Mosjöns Camping till exempel, som ligger bara 18 kilometer från Örnsköldsvik intill Mosjön, erbjuder möjlighet till alla tre, med fiske, mini-golf och grill-platser, och naturligtvis bad i den vackra sjön. Närheten till staden innebär också att man kan få sin fix av nattliv och shopping om man så vill utan att behöva åka alltför långt.

Ulvön

Kultur och kulinariska upplevelser

Höga Kusten är också känd som huvudstaden för surströmming och har till och med ett museum dedikerat till denna egenartade godbit. Det finns för övrigt många fina restauranger i området och Västernorrland är känt för mer än bara surströmming, för dem som inte riktigt klarar den. Vad sägs om västerbottensost, renstek, tunnbröd, sikrom och lax till exempel?

Man kan också besöka många gallerier då den sköna naturen runt Höga Kusten erbjudit mycket inspiration för konstnärer, och den otroliga museianläggningen Mannaminne, upprättat av konstnärsparet Anders och Barbro Åberg, som fungerar som utställningsanläggning och erbjuder evenemang och aktiviteter året om, där man också kan få en inblick i lokala hantverk och traditioner.

Höga Kusten är en riktig pärla och definitivt värt ett besök. Bara ett av alla de fantastiska ställen Sverige har att erbjuda.

WordPress theme: Kippis 1.15