Semester på hemmaplan

strandenTidigare har vi gett en hel del tips på platser i världen värda att besöka. Nu är det istället dags för ett tips om att semestra här hemma i Sverige – för även om gräset är väldigt grönt och fint i andra länder så är det inte alltid grönare än här hemma.

På campingsemester i norra Sverige

Det kanske bästa sättet att semestra i Sverige och få en känsla av landets mångsidighet är att besöka campingar runtom i landet. Vi vill här lyfta fram några platser att besöka i Norrland. Det första är området Höga Kusten i mellersta Norrland. Här ligger bland annat staden Örnsköldsvik som är en kuststad med närhet till havet och med många närliggande platser att besöka. En idyllisk camping någon mil norr om staden är Mosjöns camping, där du både kan bo i stuga, husvagn och tält. Möjlighet till bad, fiske och minigolf med mera finns här.

Åker man istället några mil söderut så kommer man till hjärtat av Höga Kusten, det som ligger vid Höga Kusten-bron, som vid Ångermanälven binder ihop Härnösands och Kramfors kommuner. Här finner man vackra vandringsleder och ett landskap som är något utöver det vanliga. Tack vare landhöjningen så är landskapet kuperat och just vid den nämnda bron så är det en bra bit ned till vattenytan.

Åk en bit norrut till stranden

Fortsätter man en bit norrut igen, förbi Mosjöns camping kommer man till Husum, som är en bruksort där man kan se det som en gång var en av Europas största pappersmassafabrik. På sommaren är detta en riktig idyll där det förutom fabriken finns badplatser, utegym och en småbåtshamn som är riktigt trevlig att lägga till med båten eller bara slå sig ned en ljum sommarkväll med ett metspö.

Åker man ytterligare ett par mil norrut kommer man till en strand som garanterat kandiderar som en av Norrlands allra vackraste. Platsen heter Salusand och stranden som består av ett par kilometer finkornig sand såväl på land som på havsbottnen. En vacker när det blåser rätt kommer du här att komma så nära utlandssemestern som är möjligt i norra Sverige.

WordPress theme: Kippis 1.15